sábado, 8 de marzo de 2014

Ancoratges

Hola companys hipertextuals:

Joan Campàs al seu text "Escriptures hipertextuals" ens explica que és un ancoratge. És aquell punt que se'ns apareix en un color diferent i quan hi posem el ratolí al damunt la fletxa es canvia a l'instant en una mà amb el dit índex estés, gest que instantàniament ens convida a clicar amb el botó esquerre del ratolí, perquè tots, des d'infants de P-3 fins a avis de més de vuitanta anys, si s'han familiaritzat amb Internet, saben que una mà amb el dit estés és un símbol que desperta la curiositat en tots nosaltres i ens empeny a continuar endavant.

Si cliqueu damunt Hipertexto: el nuevo concepto de documento en la cultura de la imagen. navegareu per una tesi doctoral hipertextual sobre l'hipertexte on cada pàgina,  a través d'altres ancoratges, us portarà a la història de l'escriptura, de les enciclopèdies, a les mateixes enciclopèdies en versió digital (l'Enciclopedia Britànica fins i tot va deixar-se de publicar en paper el 13 de març de 2012, ara farà dos anys) i a tota mena d'explicacions i conceptes sobre el que és la cultura i el món hipertextuals.

Màgic, no?. És una tesi doctoral amb nodes infinits, ja que cada nova pàgina ens porta a nous links amb noves pàgines, i així fins gairebé mai acabar. Com que decidim nosaltres els links per on volem navegar, ens transformem nosaltres mateixos en els autors del text que llegim. Com diu Joan Campàs: "el lector d'un hipertext està, doncs, interactivament invitat a transformar-se en autor cada vegada que ha d'enllaçar, de manera significativa, els elements de la informació. (Escriptures hipertextuals, pàg. 37).

Continuem aquesta aventura hipertextual!!!.

Roser.



2 comentarios:

  1. Hola Roser,

    Buen resumen! Y es lo mágico que tiene el Hipertexto. Una interacción única entre contenido y lector.

    El desafío estará en cómo estructuramos nuestros pensamientos para crear o comprender esos textos/contenidos. Hago una analogía con un programador de videojuegos: hace 20 años, sólo podían pintar unos 16 colores en pantalla, mientras que ahora son millones. Eso seguro cambia su forma de crear.

    Un abrazo,

    ResponderEliminar
  2. M'encanta la frase "És una tesi doctoral amb nodes infinits" és gairebé poètica i engresca a endinsar-se en l'hipertextualitat.

    ResponderEliminar